Våra arbetsmetoder
Vi utreder våra familjehem i en process som följer Socialstyrelsens rekommendationer och vi använder deras bedömningsinstrumet BRA-fam och Familjehemsvinjetter i våra utredningar.
Barn och unga placerade i familjehem – Socialstyrelsen
Vi erbjuder alla våra familjehem utbildningen Ett hem att växa i samt andra aktuella utbildningar inom området familjehemsvård och barn och unga.
Vi handleder våra familjehem genom de metoder som vi har i vår samlade verktygslåda, det kan handla om tydliggörande pedagogik, lågaffektivt bemötande, KBT-inspirerade metoder.
Vi utgår oftast från systemteori som är en teori som ser allt mänskligt handlande och mänskliga problem som något som sker och uppstår i ett samspel mellan människor och som inte kan förklaras av den enskilda individens inneboende egenskaper. Ett systemtänkande handlar om att förstå världen i termer av helheter, relationer, funktioner, sammanhang och mönster.
Vi tar även inspiration i det läkepedagogiska förhållningssättet där vi ser hela människan och arbetar för att varje individ ska ha möjlighet att utvecklas i ett meningsfullt sammanhang.
Vi kan även ge familjebehandling och enskilt stöd för våra placerade barn utifrån metoder såsom:
- Nätverksarbete
- Signs of safety
- Hela Barn-samarbetssamtal för föräldrar i högkonflikt
- ABC föräldrautbildning 3-12 år
- Våld i nära barn i sorg
- TMO
Vi har även kompetens att erbjuda BRIS -grupper för barn i familjehem
Vårt team
Samtliga konsulenter på Verdandi stöd och behandling är utbildade socionomer med en lång och bred erfarenhet av socialt arbete med barn och unga. I vår grupp finns erfarenhet både av myndighetsutövande, öppenvård, behandlingsarbete och skola samt samlad kunskap kring missbruk, kriminalitet, neuropsykiatri och hedersproblematik.